ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ της Μαριάνθης Λάζου

«Η Πίτα θέλει τα Ρέουλά τ(η)ς»
Οξυά, 31 Δεκέμβρη 2007
Παίρναμε ένα κιλό πράσα και με το μαχαίρι τα κόβαμε σε ψιλά κομμάτια (ροδελίτσες).
Τα πλέναμε στη βρύση στο σουρωτήρι και τα αφήναμε μέσα εκεί να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα ρίχναμε λίγο λάδι (δεν υπήρχε και σε ποσότητες σε κάθε σπίτι τότε ) – για να τσιγαρίσουμε τα πράσα – και το βάζαμε στη σόμπα. Ρίχναμε και τα ήδη στραγγισμένα πράσα και τα αφήναμε μέχρι να γίνουν (πυρ. 45 λεπτά). Σε όλη τη διάρκεια αυτή ανακατεύαμε συνεχώς για να μην κολλήσουν τα πράσα.
Ενώ το μείγμα έβραζε ρίχναμε ένα φλιτζάνι του καφέ Ρύζι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το τυρί. Παίρναμε ένα κομμάτι φέτα και το κόβαμε σε μικρά – μικρά κομμάτια (το λιανίζαμε) και το βάζαμε σε δοχείο με νερό για να “ξαρμυρίσει”.
Σε μια λεκάνη βάζαμε αλεύρι με λίγο αλάτι. Στη μέση ρίχναμε και λίγο νερό – χλιαρό κατά προτίμηση – και αρχίζαμε να ζυμώνουμε.
Ζυμώναμε (τη ζύμη) μέχρι να είναι έτοιμη για πλάσιμο. Την αφήναμε να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά και στη συνέχεια την κόβαμε σε ισομερή τεμάχια για το κάθε φύλλο.
Στο μπλάστρι ρίχνουμε λίγο αλεύρι καθαρό και αρχίζουμε με τον κλώστρι και πλάθαμε τα φύλλα. Πλάθαμε περ. 10 φύλλα.
Ταυτόχρονα σχεδόν αλείφαμε ένα ταψί λάδι και στρώναμε το 1ο φύλλο.
Ραντίζαμε από πάνω με λάδι και βάζαμε το 2ο και το 3ο φύλλο τα οποία και ραντίζαμε με λάδι από πάνω. Βάζαμε μετά τη γέμιση (πράσα-τυρί-ρύζι) και το 4ο-5ο-6ο φύλλο (το καθένα το ραντίζουμε με λάδι). Προσθέταμε άλλα δύο φύλλα – ραντίζοντάς τα επίσης. Ότι περίσσευε από το ταψί το γυρίζαμε και φτιάχναμε τον κόθηρο.
Είχαμε ανάψει με τσάκνα λίγο πριν – ένα τέταρτο της ώρας - τη γάστρα. Βάζαμε την πυροστιά και από πάνω βάζαμε τη γάστρα έως ότου καούν τα τσάκνα. Καίγονταν όλα τα τσάκνα και απλώναμε τα κάρβουνα. Βάζαμε πάνω στην πυροστιά την πίτα και τη σκεπάζαμε με τη γάστρα. Πάνω από τη γάστρα ρίχναμε τη στάχτη - που είχαμε όταν καίγονταν τα τσάκνα – καθώς και κάρβουνα, ώστε να ψηθεί η πίτα πάνω κάτω.
Την κοιτούσαμε συχνά για να μην «αρπάξει» και μετά από ψήσιμο περ. 1 ώρας βγάζαμε τη γάστρα σηκώνοντάς την με τον μάσια (=είδος τσιμπίδας), αλείφαμε την πίτα με λίγο βούτυρο για να μοσχοβολάει και μετά… καλή μας όρεξη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οξυά, Μαστοροχώρια, Κόνιτσα, Ήπειρος

Πρόεδρος: 6972660994
Ταμίας: 6942635071

info@oxya.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Search