ΚΛΩΣΤΟ – ΣΑΡΑΓΛΙ της Μαριάνθης Λάζου

Οξυά, 31 Δεκέμβρη 2007

Σε μια σκάφη μικρή βάζαμε αλεύρι και λίγο νερό. Ανοίγαμε μια γούρνα (τρύπα) στη μέση και ζυμώναμε το μείγμα. Όταν τελείωνε το ζύμωμα το αφήναμε να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά και στη συνέχεια την κόβαμε σε ισομερή τεμάχια για το κάθε φύλλο.
Στο μπλάστρι – πλαστήρι ρίχνουμε λίγο αλεύρι καθαρό και αρχίζουμε με τον κλώστρι και πλάθαμε τα φύλλα. Πλάθαμε περ. 10 φύλλα .
Ραντίζαμε τα φύλλα με λίγο λάδι ζάχαρη και καρύδι και πάνω στον μπλάστρι μαζεύαμε το φύλλο από τις άκρες προς τη μέση κατά τέτοιο τρόπο ώστε το καρύδι να μείνει εσωτερικά. Μαζί με το καρύδι ρίχναμε και τρίμμα γαλέτας.
Κάναμε το κάθε μαζεμένο πλέον φύλλο στρογγυλό (σαλιγκάρι) και το απλώναμε κυκλικά στο σινί – που ήδη έχουμε αλείψει με λίγο λάδι – από την μεγάλη πλευρά του σινιού προς το κέντρο του. Το ίδιο κάναμε με όλα τα φύλλα έως ότου γεμίσει το σινί. (Φανταστείτε σαν ομόκεντροι κύκλοι).
Ραντίζαμε στο τέλος με λάδι το περιεχόμενο του σινιού και το αφήναμε λίγο να δούμε αν η γάστρα μας ήταν έτοιμη.
Τη γάστρα την είχαμε ανάψει από πριν με ΨΙΛΑ ΞΥΛΑ
Στην αναμμένη γάστρα βάζαμε την πυροστιά και από πάνω βάζαμε τη γάστρα έως ότου καούν τα ξύλα. Απλώναμε τα κάρβουνα και πάνω στη πυροστιά βάζαμε το σινί. Ραντίζαμε με νερό για να μην «αρπάξει». Όταν ροδοκοκκίνιζε το βγάζαμε για να κρυώσει.
Κρύωνε το σαραγλί και το σιροπιάζαμε. Σε ένα δοχείο ρίχναμε 1 κούπα νερό, 2 κούπες ζάχαρη και λίγο χυμό «ΤΟΖ» λεμόνι και το βράζαμε. Όταν ήταν έτοιμο το σιρόπι και αφού είχε οπωσδήποτε κρυώσει το κλωστό τότε με μια κουτάλα ρίχναμε κυκλικά πάνω στο κρύο κλωστό το ζεστό σιρόπι. Κρύο κλωστό ζεστό σιρόπι και …υπέροχη γεύση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οξυά, Μαστοροχώρια, Κόνιτσα, Ήπειρος

Πρόεδρος: 6972660994
Ταμίας: 6942635071

info@oxya.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Search