Οξυά, 31 Δεκέμβρη 2007
Στη χόβολη – άκρη στο τζάκι – από βραδύς ρίχναμε σε ένα τσ(ου)κάλι (μπακιρένια κατσαρόλα) με νερό, μια μ(ι)σούρα φασόλια, για να χουμαλιάζουν / σιγοβράζουν.
Συμπληρώναμε τη νύχτα νερό αν χρειάζονταν.
Λίγο πριν φάμε ρίχναμε λίγο λάδι (που να βρεις περισσότερο εξάλλου), πιπέρι κόκκινο γλυκό, δυόσμο και ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Όλο το μείγμα του τσουκαλιού το βράζαμε για 10 περίπου λεπτά στο τζάκι και έτοιμο. Βάζαμε τη φασολάδα σε μ(ι)σούρες και ρίχναμε μέσα ψωμί για να μαλακώσει…….το ψωμί (εξάλλου πολλών ημερών ήταν) και δεν έμενε τίποτε στις μ(ι)σούρες …ούτε καν ψωμί…