Οξυά, 31 Δεκέμβρη 2007
Βράζαμε κατσικίσιο γάλα. Το αφήναμε να κρυώσει. Ελέγχαμε την θερμοκρασία με τον εξής τρόπο. Βάζαμε, μετά από λίγη ώρα, το μικρό μας δακτυλάκι στο γάλα. Μετράμε μέχρι τον αριθμό 12 (1,2,3,4……12) αν το αντέχαμε τότε το γάλα ήταν έτοιμο αν όχι το αφήναμε και άλλο έως ότου το αντέξουμε.
Ρίχναμε μέσα τη μαγιά του γιαουρτιού και ανακατεύαμε συνεχώς. Όταν γινόταν ενιαίο μείγμα το αφήναμε να ξεκουραστεί.
Σκεπάζαμε το περιεχόμενο με κουβέρτα και το αφήναμε – ελέγχοντάς το τακτικά – για να ωριμάσει έως και 2 περίπου μέρες. Ελέγχαμε κυρίως να δούμε το πήξιμό του.
Το νέο πλέον μείγμα/προϊόν – το ΜΑΡΚΑΤ – ήταν έτοιμο για φάγωμα.