ΨΩΜΙ ΡΟΥΦΤΕΝΙΟ (Με Ρεβίθι/Ρουβύθι) της Ανδρονίκης Πορφύρη

Στουμπίζαμε το ρεβίθι στη «ΤΖΟΥΜΠΑ» το κοσκινίζαμε.
Σε μια κανάτα βάζαμε νερό ρίχναμε το (στουμπισμένο) ρεβίθι το ανακατεύαμε μέχρι να σφίξει. Αυτό μετά φούσκωνε και μετά το πιάναμε προζύμι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχναμε το φουσκωμένο ρεβίθι και καθαρό αλεύρι και στη μέση ανοίγαμε λίγο το υλικό ρίχναμε ζεστό νερό. Το νέο υλικό φούσκωνε και αρχίζαμε και ζυμώναμε το ψωμί σε σκαφίδι.
Θα γίνει – «ωριμάσει» στο σκαφίδι το ψωμί και αφήναμε να ξεκουραστεί (1 ώρα περ.) . Αλείφαμε το ταψί με λάδι και απλώναμε το ζυμάρι. Μετά το σκεπάζαμε με ένα μαντήλι. Ανάβαμε το φούρνο με ξύλα. Καίγονταν τα ξύλα και στα κάρβουνα βάζουμε το ταψί με το ζυμάρι.
Σφραγίζουμε το φούρνο είτε ανακατεύοντας νερό με στάχτη ή με «βούλτα» αγελάδας.
Αφήναμε το ψωμί περ. 2 ώρες. Ξεσφραγίζαμε το φούρνο βγάζαμε το ταψί (ταψιά) το αναποδογυρίζαμε και το ψωμί βγαίνει το ταψί.
Σε ένα πάνινο ύφασμα /τραπεζομάντιλο /σεντόνι αφήναμε το ψωμί να κρυώσει και μετά καλή μας όρεξη. (Είχαμε ετοιμάσει τη γάστρα πριν)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οξυά, Μαστοροχώρια, Κόνιτσα, Ήπειρος

Πρόεδρος: 6972660994
Ταμίας: 6942635071

info@oxya.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Search