ΠΙΤΟΥΡΟΠΙΤΑ (ΠΕΤΟΥΡΟΠΙΤΑ) της Ανδρονίκης Πορφύρη

Σε μια μπακιρένια λεκάνη κοσκινίζαμε το αλεύρι. Ρίχναμε λίγο αλάτι. Βάζαμε και λίγο νερό για προζύμι.
Δεν το αφήναμε να γίνει / ωριμάσει. Το ζυμώναμε
Το κόβαμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια και το κάθε ένα το ανοίγαμε λίγο. (μέγεθος πίτας για σουβλάκι). Τα πρώτα 3 μικρά ανοιγμένα φύλλα αλείφοντάς τα ανάμεσα με λίγο λάδι τα κάναμε ένα σώμα και τα ανοίγαμε «ενιαίο» φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.
Αλείφαμε το ταψί με λάδι και βάζαμε μέσα το φύλλο αυτό.
Πάνω από τα φύλλα αυτά ρίχναμε χόρτα και τυρί. Στη συνέχεια ανοίγαμε τα υπόλοιπα φύλλα πλάθοντάς τα όμως ένα ένα. Τρία από αυτά τα ήδη ανοιγμένα φύλλα τα ψήναμε ένα – ένα στη γάστρα (Βγάζαμε τη στάχτη πάνω από τη γάστρα και πάνω της ρίχναμε τα πλασμένα φύλλα για να ψηθούν.
Ένα – ένα τα Βάζαμε πάνω από τη γέμιση.
Το τελευταίο φύλλο το αφήναμε άψητο γιατί με αυτό θα σκεπάζαμε την πίτα στο τέλος.
Έτσι, βάζαμε την πίτα πάνω σε πυροστιά σκεπάζαμε με τη γάστρα στην οποία όμως τώρα από πάνω της ρίχναμε στάχτη.
Μετά από μισή ώρα η πίτα ήταν έτοιμη τη βγάζαμε και απλώναμε πάνω της λίγο βούτυρο για γεύση. Αυτό έλιωνε και απλώνονταν παντού και καλή μας όρεξη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οξυά, Μαστοροχώρια, Κόνιτσα, Ήπειρος

Πρόεδρος: 6972660994
Ταμίας: 6942635071

info@oxya.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Search