Διαδρομές

Εκεί που ο αυγερινός ισιώνει το βλέμμα του στα ουράνια και το αηδόνι τιτιβίζει στης νύχτας τη σιγαλιά η γη ανασαίνει στα 1.050 υψόμετρο δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη που σέβεται τον εαυτό του να βιώσει και να απολαύσει εξαιρετικά παιγνιδίσματα της μάνας φύσης που είτε ανοίγονται σε φιδίσια μονοπάτια ποτισμένα με πρόσφατες βαριές μνήμες είτε «κουτσουρεύοντας» το γράβο αποκαλύπτουν τον αειφόρο ορίζοντα.

Σημειώνουμε ότι οι διαδρομές που με πολύ προσοχή επιλέξαμε για σας δεν έχουν επίσημη σηματοδότηση και μολονότι η περιήγησή σας σε αυτές είναι σχετικά εύκολη συστήνουμε να ενημερωθείτε από τους ντόπιους που και γνώση έχουν σε ότι αφορά το βαθμό δυσκολίας (είναι όλες ήπιες) αλλά κυρίως να γνωρίσετε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής. Δική μας πρόθεση είναι η σε βάθος γνώση του τοπίου και των ιδιαιτεροτήτων του (μορφολογική υφή, μορφές χλωρίδας και πανίδας εκεί, ενδιαφέροντα από πλευράς οπτικής προσέγγισης του τοπίου, θέας κλπ) και λιγότερο η σύσταση της διαδρομής μόνο και μόνο για τη θέα της ενδεχομένως.

Για το λόγο αυτό η διαδρομή Οξυά – Αγία Τριάδα είναι και η πρώτη που συστήνουμε. Η απόσταση είναι 1.400 περίπου μέτρα και η ποικιλία των δένδρων που θα συναντήσετε αλλά και Θέα που θα απολαύσετε θεωρούμε ότι θα αποτυπωθεί μέσα σας για πολλά χρόνια μετά. Η Αγία Τριάδα – με το ομώνυμο εκκλησάκι – αποζημιώνει τον επισκέπτη και δικαιολογημένα θεωρείται μια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία με ατελείωτο ορίζοντα που αποτυπώνεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς των ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την Ηπειρώτικη ύπαιθρο.

1. Οξυά – Βρομονέρι
2. Οξυά – Αη Λιας – Προφήτης Ηλίας
3. Οξυά – Ρόγγια
4. Οξυά – Συμπήγαδα – Πλατόνια (Πλάτανος)
5. Οξυά – Μαριανοχώραφα
6. Οξυά – Λιβάδια
7. Οξυά – Ασβεσταριά – Σέπετο
8. Οξυά – Πέτρες τ’ Σπανού – Θέμα
9. Οξυά – Προφ. Ηλίας – Αμάραντος – Γέροντας – Κοκκινόπετρα – Λιουκ – Σταυρός – Γκέσιου – 2.520 ή Τσούκα Πέτρα.
10. Οξυά – Φυτόκος (παλιό χωριό)
11. Οξυά – Κρέτσος

Οι διαδρομές 1- 8 δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη δυσκολία για τον περιπατητή μιας και το μεγαλύτερο τους μέρος της πεζοπορίας γίνεται σε δασικό δρόμο. Όμως για τις υπόλοιπες διαδρομές απαιτείται γνώση και εμπειρία. Έτσι, πριν αποφασίσετε να τις απολαύσετε, ενημερωθείτε από έμπειρους ντόπιους κατοίκους που σας δώσουν σαφής οδηγίες για το πως θα φτάσετε άνετα και κυρίως για τα «τερτίπια» του καιρού. Έτσι, έχοντας μαζί σας νερό, φωτογραφική μηχανή και κυρίως καλή διάθεση απολαύστε τις…

Καλή σας διασκέδαση…