Πως θα έρθετε

Από Αθήνα

Η Οξυά βρίσκεται 534 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος).
Για να την προσεγγίσει κανείς έχει δύο επιλογές.

Με δικό του μέσο

Επιλογή 1
Αθήνα – Κόρινθος – Ρίο – Αντίρριο – Αγρίνιο – Άρτα - Γιάννενα (444 χιλ.) και μετά με κατεύθυνση την πόλη της Κόνιτσας (60 χιλ). Συνεχίζουμε τον Εθνικό δρόμο με κατεύθυνση για Κοζάνη. Στη διάρκεια της διαδρομής μας αυτής συναντάμε και έχουμε για αρκετά χιλιόμετρα στο αριστερό μας χέρι τον ποταμό Σαραντάπορο. Περνάμε την γέφυρα «Σπηλιοτοπούλου» και ο ποταμός αλλάζει οπτική γωνία και έρχεται στη δεξιά πλευρά μας. Λίγο μετά στο δεξί μας χέρι συναντούμε την πετρόχτιστη στάση λεωφορείου. (ΣΗΜΕΙΟ 1) Απέναντι από τη στάση και 26 χιλ. μετά την πόλη της Κόνιτσας η πινακίδα στο αριστερό μας χέρι μας οδηγεί πρώτα στην Πυρσόγιαννη (3 χιλ) στη συνέχεια Βούρμπιανη (4 χιλ). Η πορεία μας συνεχίζεται από το μοναδικό δρόμο προς το βορρά και μετά από 1.5 χιλ η πινακίδα μας δείχνει «Οξυά» δεξιά. Μετά από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή ανάμεσα σε γράβο (άγριο δένδρο), φυλλωσιές περνώντας το ποτάμι που μας καλωσορίζει, με φιδίσιο άνοιγμα του δρόμου φτάνουμε στην Οξυά.

Επιλογή 2
Ακολουθώντας τη διαδρομή Αθήνα – Λαμία – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Γρεβενά. Λίγο πριν την είσοδο της πόλης κάνουμε δεξιά στην Εγνατία. Μετά από 25 περ. χιλ. άνετης και απολαυστικής οδήγησης στη δεξιά πλευρά του δρόμου ανεβαίνουμε πάνω από τη γέφυρα προς Νεάπολη – Γιάννενα. (Σημείο 1) Μετά από μια διαδρομή και διασχίζοντας τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και τις πόλεις Νεάπολη και Τσοτίλι ανεβαίνουμε στον Πεντάλοφο. Η κάθοδος προς το Νομό Ιωαννίνων δίνει το δικό της χρώμα στο τοπίο και η Πίνδος μας καλωσορίζει και περνώντας το χωριό Επταχώρι μπαίνουμε στο Δήμο Μαστοροχωρίων. Το ταξίδι μας στο δρόμο που οι Μάστοροι διέδωσαν την τέχνη τους έχει μια άγρια ομορφιά . Αφήνοντας στα δεξιά μας την πινακίδα προς Χρυσή – Πευκόφυτο – Καστοριά (Σημείο 2) συνεχίζουμε το ταξίδι μας που μετά από 17 περ. χιλιόμετρα στο δεξί μας η πινακίδα μας δείχνει τη διαδρομή μέσω των χωριών Πυρσόγιαννης – Βούρμπιανης στην Οξυά. Στο αριστερό μας χέρι αυτή τη φορά συναντούμε την πετρόχτηστη στάση λεωφορείου (Σημείο 3) . Ακολουθώντας τη διαδρομή Πυρσόγιαννη – Βούρμπιανη φτάνουμε στην Οξυά (Αυτό το τελευταίο μέρος της διαδρομής έχει περιγραφεί και στην 1η επιλογή μετά το ΣΗΜΕΙΟ 1).

Από Θεσσαλονίκη

Μέσω της Εγνατίας προς Γρεβενά ακολουθώντας τις πινακίδες στρίβουμε προς Καστοριά – Νεάπολη – Ιωάννινα. (Σημείο 1 της 2ης επιλογής από Αθήνα).
Έτσι η πορεία μας από κει και πέρα είναι εύκολη δεδομένου ότι οι πινακίδες είναι διαφωτιστικές αλλά και η διαδρομή έχει ήδη περιγραφεί (από το Σημείο 1 και μετά, στην 2η επιλογή από Αθήνα.

Από την Καστοριά

Επιλέγουμε τη διαδρομή Καστοριά – Νεστόριο – Ζούζουλι (Κυψέλη)- Πευκόφυτο και συναντούμε την Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης (Σημείο 2 της 2ης επιλογής από Αθήνα). Στρίβουμε δεξιά και μετά από 17 χιλ. συναντούμε την πετρόχτηστη στάση λεωφορείου (ΣΗΜΕΙΟ 1 και Σημείο 3 αντίστοιχα των επιλογών 1 και 2 από Αθήνα). Από κει και μέχρι την Οξυά το τοπίο αλλάζει συνεχώς αποκαλύπτοντας τη μαγεία του Γράμου.

Επίσης με το ΚΤΕΛ

Από τα Ιωάννινα (πρακτορείο Κόνιτσας) προς την Κόνιτσα (60 χιλ) εκτελούνται καθημερινά πολλά δρομολόγια. Μετά από μια ώρα περίπου η Κόνιτσα απλώνεται μπρος στα μάτια σας.
Από την Κόνιτσα η προσέγγιση προς τα Μαστοροχώρια έχει τη δική της γοητεία. Συγκεκριμένα εκτελούνται δρομολόγια με ενδιάμεσες στάσεις:

Κάθε Τετάρτη από Κόνιτσα:
Κόνιτσα -Οξυά – Χιονιάδες (40 χιλ)

Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή:
Κόνιτσα - Πυρσόγιαννη – Πληκάτι (50 χιλ)
Κόνιτσα - Κεφαλοχώρι - Πλαγιά - Δροσοπηγή (45χλμ) και
Κόνιτσα - Καστανέα (25χλμ) - Λαγκάδα (20χλμ)

Καθημερινά με δύο δρομολόγιο των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Κοζάνης (220 χλμ) με ενδιάμεσες στάσεις στην Κόνιτσα, διασταύρωση Πυρσόγιαννης, Θεοτόκο, Κεφαλοχώρι

Η Εθνική οδός Ιωαννίνων - Κοζάνης καθώς και το επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Μαστοροχωρίων είναι σε καλή κατάσταση.

Το χειμώνα να έχετε μαζί σας αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο.