Συνταγές


ΚΑΒΡΟΥΜΑΣ
της Χρυσάνθης Κυπαρίσση


Παίρναμε τα συκωτάκια – εντόσθια από αρνί και τα ρίχναμε ολόκληρα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Έβραζαν για λίγο και πετάγαμε το νερό. Ανανεώναμε το νερό και ρίχναμε αλάτι και τη συκωταριά για 1 ½ ώρα περίπου . Την βγάζαμε σε σινί για να κρυώσει την ψιλοκόβαμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζαμε λίγο λάδι ή βούτυρο, ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα και ρίχναμε την κομμένη πλέον συκωταριά μαζί με αρκετό πιπέρι και αλάτι και ανακατεύαμε για να τσιγαριστεί.
Ροδοκοκκίνιζε και ρίχναμε αρκετό μαϊντανό (αργότερα ρίχναμε φρέσκο κρεμμύδι) και συνεχίζαμε να ανακατεύουμε.
Προσθέταμε λίγο νερό να βράσει λίγο και μετά ρίχναμε ρύζι. Αφήναμε το περιεχόμενο να βράσει καλά και να απορροφηθεί το νερό.
Αφήνοντας λίγο ζουμί μέσα τραβάγαμε την πυροστιά – με την κατσαρόλα – από τη φωτιά και την αφήναμε στην άκρη στο τζάκι. Το ρύζι απορροφούσε το λίγο ζωμό και στη συνέχεια έτοιμη για μάνεμα…

lexico