Συνταγές



ΠΙΤΟΥΡΟΠΙΤΑ (ΠΕΤΟΥΡΟΠΙΤΑ)
της Ανδρονίκης Πορφύρη


Σε μια μπακιρένια λεκάνη κοσκινίζαμε το αλεύρι. Ρίχναμε λίγο αλάτι. Βάζαμε και λίγο νερό για προζύμι.
Δεν το αφήναμε να γίνει / ωριμάσει. Το ζυμώναμε
Το κόβαμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια και το κάθε ένα το ανοίγαμε λίγο. (μέγεθος πίτας για σουβλάκι). Τα πρώτα 3 μικρά ανοιγμένα φύλλα αλείφοντάς τα ανάμεσα με λίγο λάδι τα κάναμε ένα σώμα και τα ανοίγαμε «ενιαίο» φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.
Αλείφαμε το ταψί με λάδι και βάζαμε μέσα το φύλλο αυτό.
Πάνω από τα φύλλα αυτά ρίχναμε χόρτα και τυρί. Στη συνέχεια ανοίγαμε τα υπόλοιπα φύλλα πλάθοντάς τα όμως ένα ένα. Τρία από αυτά τα ήδη ανοιγμένα φύλλα τα ψήναμε ένα – ένα στη γάστρα (Βγάζαμε τη στάχτη πάνω από τη γάστρα και πάνω της ρίχναμε τα πλασμένα φύλλα για να ψηθούν.
Ένα – ένα τα Βάζαμε πάνω από τη γέμιση.
Το τελευταίο φύλλο το αφήναμε άψητο γιατί με αυτό θα σκεπάζαμε την πίτα στο τέλος.
Έτσι, βάζαμε την πίτα πάνω σε πυροστιά σκεπάζαμε με τη γάστρα στην οποία όμως τώρα από πάνω της ρίχναμε στάχτη.
Μετά από μισή ώρα η πίτα ήταν έτοιμη τη βγάζαμε και απλώναμε πάνω της λίγο βούτυρο για γεύση. Αυτό έλιωνε και απλώνονταν παντού και καλή μας όρεξη.

ΜΠΑΤΣΑΡΟΠΙΤΑ
της Ελένης Αθανασοπούλου


Υλικά:
1 πακέτο καλαμποκάλευρο
½ κούπα λάδι και αλάτι
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
Εκτέλεση:
Από το πακέτο του καλαμποκάλευρου κρατάμε δύο χουφτίτσες και το υπόλοιπο το βάζουμε μαζί με όλα τα υλικά σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε, μαζί με νερό, όσο να γίνει μία ζύμη παχύς πολτός.
Λαδώνουμε ένα ταψί καλά και στρώνουμε τον πολτό πέρα για πέρα.

Γέμιση:
Έχουμε έτοιμα χόρτα διάφορα (σπανάκι, λάπατα, πράσα, κρεμμυδάκια φρέσκα και ό,τι συνδυασμό θέλουμε) πλυμένα, τριμμένα και ελαφρώς τσιγαρισμένα.
Ρίχνουμε μέσα δύο αυγά, τυρί φέτα και τυρί κίτρινο (γκούντα) τριμμένα, λίγο αλεύρι λευκό και γάλα φρέσκο για να γίνουνε κουρκούτι. Τα δοκιμάζουμε να είναι νόστιμα και αλατισμένα κανονικά.

Τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη, τρίβουμε με τον τρίφτη πάνω λίγο ακόμη τυρί κίτρινο (γκούντα) και πασπαλίζουμε το αλεύρι που είχαμε κρατήσει σε όλο το ταψί. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι από πάνω, καταβρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200ο για 45 περ. λεπτά. Μόλις κρυώσει, την τρώμε με ξινόγαλο…

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

 

lexico