Συνταγές

 


ΡΙΤΣΕΛΙΑ
της Αλεξάνδρας Ευθυμίου


Όταν τελειώναμε τον τρύγο από τα μελίσσια, παίρναμε όσο κερί είχε απομείνει στα σουρωτήρια, το βάζαμε σε λίγο χλιαρό νερό και το στύβαμε με τα χέρια. Το ζουμί αυτό το χρησιμοποιούσαμε για σιρόπι. Κόβαμε μια σκληρή κολοκύθα, την καθαρίζαμε και την τεμαχίζαμε σε λεπτές φέτες. Ύστερα, τη βάζαμε σε νερό με λίγη ασβέστη για λίγες ώρες για να γίνει κριτσανιστή.
Έπειτα την πλέναμε πολύ καλά και τη βάζαμε στο σιρόπι που είχαμε πάρει απ’ τα απομεινάρια απ’ τα μελίσσια. Τα βράζαμε ώσπου να δέσει το σιρόπι. Αν δεν ήταν πολύ γλυκό, ρίχναμε και λίγο μέλι ακόμα.
Τα βάζαμε στον τενεκέ και τα φυλάγαμε για να τα βάζουμε στη φέτα για τα παιδιά το απόγευμα.


 ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ
του Γιώργου Καρανίκα

 

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το πλένουμε καλά, το βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάσει όλο το κρέας και το βάζουμε να βράσει. Αφού περάσουν 5 λεπτά, χύνουμε το πρώτο νερό και πλένουμε το κρέας και την κατσαρόλα για να ξαφριστεί καλά. Το τοποθετούμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας σκεπασμένο με νερό και το βάζουμε στην φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε αν χρειαστεί ξανά, και αφού αλατίσουμε, προσθέτουμε πατάτες, καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, σέλινο και κρεμμύδι ψιλοκομμένα.
Αφήνουμε να βράσει για πολλές ώρες σε σιγανή φωτιά ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
 

lexico