Συνταγές

 

 

ΛΑΓΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
του κυνηγού Νίκου Τσίμα


Οξυά, 31 Δεκέμβρη 2007
Κόβαμε το λαγό σε μερίδες.
Ρίχναμε στην κατσαρόλα τις κομμένες μερίδες του λαγού, λάδι, και ψιλοκομμένο (ξερό) κρεμμύδι και καβουρντίζαμε (τσιγάρισμα).
Ρίχναμε λίγο κρασί, ολόκληρα μικρά κρεμμύδια (ή μεγάλα κομμένα στη μέση). Βάζαμε και 4-5 φύλλα δάφνης καθώς και ολόκληρους σπόρους μαύρο πιπέρι και στο τέλος βάζαμε και φρέσκια ντομάτα (ή τοματοπελτέ).
Την κατσαρόλα (που είχε όλα τα παραπάνω υλικά) τη σφραγίζαμε με ζυμάρι (όπως τώρα το καζάνι που βγαίνουν τα τσίπουρα) για να μείνει μέσα ο ατμός.
Για να μη σηκώσει – λόγω πίεσης - ο ατμός το καπάκι βάζαμε από πάνω του μια πέτρα (συνήθως ή άλλο βαρύ όμως αντικείμενο).
Έβραζα η κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά στο τζάκι για 3 περίπου ώρες.
Στη συνέχεια έτοιμο για φάγωμα.
Το κεφάλι του λαγού το σερβίραμε στον Κυνηγό (για τιμωρία μάλλον γιατί το κεφάλι δεν έχει κρέας).


ΦΑΣΟΛΑΔΑ
της Αμαλίας Τσίμα


Οξυά, 31 Δεκέμβρη 2007
Στη χόβολη – άκρη στο τζάκι – από βραδύς ρίχναμε σε ένα τσ(ου)κάλι (μπακιρένια κατσαρόλα) με νερό, μια μ(ι)σούρα φασόλια, για να χουμαλιάζουν / σιγοβράζουν.
Συμπληρώναμε τη νύχτα νερό αν χρειάζονταν.
Λίγο πριν φάμε ρίχναμε λίγο λάδι (που να βρεις περισσότερο εξάλλου), πιπέρι κόκκινο γλυκό, δυόσμο και ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Όλο το μείγμα του τσουκαλιού το βράζαμε για 10 περίπου λεπτά στο τζάκι και έτοιμο. Βάζαμε τη φασολάδα σε μ(ι)σούρες και ρίχναμε μέσα ψωμί για να μαλακώσει…….το ψωμί (εξάλλου πολλών ημερών ήταν) και δεν έμενε τίποτε στις μ(ι)σούρες …ούτε καν ψωμί…

lexico